Direksiyon Sertleşmesi Nedir? Direksiyon Neden Sertleşir?

Direksiyon Sertleşmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Direksiyon sertleşmesi; aracın sürüş esnasında direksiyonun normalden çok daha zor dönmesi ya da sertleşmesi durumudur. Bu durumda aracın hakimiyeti zorlaşır ya da kontrolü kaybedilebilir. Direksiyon sertleşmesi ciddi güvenlik sorununa neden olabilir.
Direksiyon sertleşmesinden şüpheleniyorsanız bazı ipuçları size yardımcı olacaktır. Direksiyon sertleşmesi belirtileri;
- Direksiyonu çevirirken her zamankinden daha fazla efor sarfetme ihtiyacı
- Düşük hızda manevra yaparken zorlanma
- Direksiyonu çevirirken gelen takırtı ya da gıcırtı tarzı sesler
- Direksiyonu sağa ve sola çevirirken direnci farklı hissetmeniz
- Direksiyon hidroliği olan araçlarda hidrolik sıvı seviyesinin azalmış olması
-
Direksiyon Neden Sertleşir?
Direksiyon sertleşmesi birçok nedene bağlı gelişen ve güvenliği ciddi seviyede riske sokabilen bir araç arızasıdır. Temelde direksiyon sistemi çeşitlerine göre değişkenlik gösterebilir. Birçok tetikleyici unsuru bulunmakla birlikte direksiyon sertleşmesine neden olan durumlardan bazıları;
- Ön lastiklerin hava basıncının azalması
- Lastik patlaması ya da inmesi
- Direksiyon bağlantı kollarının ya da çubuklarının deforme olması
- Rot ayarlarında bozulma
- Hidrolik pompa arızası
- Direksiyon hidrolik sıvısının azalması ya da bitmesi
- Direksiyon sistemindeki aşınma ya da paslanma
- Süspansiyon sistemindeki diğer sorunlar
Hidrolik Direksiyon Sertleşmesi
Hidrolik direksiyon sistemi, dönüş sırasında sürücüye hidrolik basıncını kullanarak destek olmak ve konforlu dönüş yapmasını sağlamak üzere tasarlanmış yaygın bir sistemdir. Bu sistemdeki herhangi bir arıza ya da aksaklık direksiyonun sertleşmesine ya da farklı bir arızaya neden olabilir. Bu nedenlerden bazıları;
- Hidrolik yağ eksikliği; Hidrolik sistemlerde kullanılan yağ miktarı düştüğü zaman direksiyon pompasının oluşturduğu basınç azalır ve ani direksiyon sertleşmesine neden olabilir.
- Hidrolik pompa arızası: Hidrolik direksiyon pompasının uzun süre kullanılması, yenilenmemesi ya da yıpranması durumunda müdahale edilmemesi durumunda sıvı basıncı azalır. Bu da yine sertleşmeye neden olabilir.
Elektrikli Direksiyon Sertleşmesi
Yeni nesil direksiyon sistemi olan elektrikli direksiyonlar aracın hızı ile doğru orantılı çalışır. Araçtaki elektrik arızasından kaynaklanan motor veya diğer parçalarda oluşan sorunlar direksiyonda sertleşmeye neden olabilir. Ayrıca direksiyon sisteminde yer alan parçaların zamana bağlı olarak yıpranması nedeniyle de direksiyon sertleşmesi sorunu yaşanabilmektedir.
Ani Direksiyon Sertleşmesi Neden Olur?
Ani direksiyon sertleşmesi genellikle elektrikli direksiyon sistemine sahip araçlarda karşılaşılabilecek sorundur. Akü ya da alternatörlerin direksiyon simidine yeterli akımı vermediği durumda direksiyonun hareket etmesi zorlaşır. Hidrolik direksiyon sistemlerinde mekanik arıza durumlarında ani direksiyon sertleşmesi oluşmaktadır. Sürüş sırasında motora bağlı kayışın kopması durumunda ya da hidrolik yağ miktarının azalması durumunda ani direksiyon sertleşmesi görülebilir.
Direksiyon Sertleşmesi Nasıl Giderilir?
Direksiyon sertleşmesine neden olan arızanın tespiti bu durumda çok önemlidir. Öncelikle hidrolik sıvılarının durumu kontrol edilmelidir. Sıvı seviyesinde azalma varsa tamamlayın. Kirli veya koyu renkliyse değişim zamanı gelmiş demektir, hidrolik yağını değiştirmelisiniz.
Lastik basınçlarını kontrol ettirin.
Hidrolik pompa kayışının gerginlik seviyesi önemli bir durumdur. Aşınma ve gevşek kayışları değiştirin.
Rot balans ayarlarının kontrol edilmesi gerektiğini unutmayın. Bu ayarların bozulması aracın direksiyon simidinde sertleşme meydana getirebilir.
Direksiyon ve süspansiyon mekanizmasının komple kontrolden geçmesi de bu durumda uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Araçların rutin bakımlarının her durumda olduğu gibi direksiyon sertleşmesi sorununda da ne kadar önemli olduğunu unutmamak gerekir. Düzenli bakım gören araçta tüm sorunlar önceden tespit edileceği için bu tip arızalarla karşılaşılmayacak ve güvenlik sorunu yaşanmayacaktır. Düzenli olarak; hidrolik sıvı kontrolü, lastik basınç kontrolü, kullanılan kayışların kontrollerini yaptırmayı unutmayın.
Ayrıca sürüş anında da dikkat edilmesi gereken noktaları atlamayın! Doğru sürüş tekniklerini mutlaka uygulayın. Ani ve sert direksiyon hareketlerinden kaçınmalısınız. Bu ilgili parçalara doğrudan ya da dolaylı olarak zarar verebilir.
Yüksek kasislere sert girmek, kaldırımlara çıkmak, çukurlara hızlı girmek gibi durumlar aracın rot ayarlarına ve parçalarına, süspansiyon ve direksiyon sistemlerine zarar verebilir.